Kropsidealer, fitnesskultur, styrketræning, individets selvforståelse….

Emner, som jeg er enormt optaget af, og hver gang et af disse ord popper op i en sætning, så læser jeg næsten altid nysgerrigt videre.
Fordi individets forhold til sin krop, i mine øjne, er af stor betydning for forholdet til selvet – og dermed for ens handlinger og væren i verden med sig selv og med andre mennesker.
At dyrke fitness som motionsform i Danmark har en længere historisk baggrund, som er interessant at forfølge. Ikke desto mindre er det ikke den historie, jeg vil fortælle her. (Du kan læse om den danske fitnesskulturs historie i Danmark undersøgt og beskrevet af Kasper Lund Kirkegaard i hans Ph.D. fra 2007 her: https://www.idan.dk/vidensbank/downloads/fra-muskelmasse-til-massebevaegelse/0eb74bcf-7c25-4062-949f-999b00b3faff).
Engang var styrketræning noget, som kun bodybuildere og elitesportsudøvere gjorde for at optimere performance (på hver deres måde dog). Men i dag er styrketræning, også betegnet fitnesstræning, en af de motionsformer, som danskerne dyrker mest.
Styrketræning er ikke, hvad man førhen anså det for – eller kun for bestemte grupper i samfundet. Styrketræning er blevet en allemands-motionsform, som også kan bruges til at aktivere børn og unge.
FIT IN?

Mens jeg skrev mit speciale i idræt på Københavns Universitet, var jeg sideløbende med til at udarbejde et undervisningsmateriale om kropsidealer og fitness for unge.
Mit kandidatspeciale handler netop om kropsidealer og individers selvforståelse inden for fitnesskulturen, nærmere bestemt fitnesskonkurrence-kulturen blandt kvinder i Danmark. Derfor lå det mig til højrebenet også at deltage som ”konsulent” på dette projekt med DFHO, da muligheden bød sig.
Det interessante ved dette projekt var netop at tage fitness som motionsform videre ud af sin meget fordomsfulde kasse, gøre det mere legende og helhedsorienteret – og samtidig bidrage med faglige aspekter for at øge de unges kropsbevidsthed, kropsaccept og ikke mindst robusthed/kritiske sans, når de scroller ned gennem de mange billeder af ofte iscenesatte og redigerede kroppe på sociale medier.
Et forfriskende alternativ
Netop fordi fitness er blevet langt mere udbredt som motionsform, kunne medvirkende folkeskolelærere på projektet meddele om, at de unge er nysgerrige og gerne vil lære mere.
Idrætsfaget i folkeskolen trænger samtidig til nye alternative undervisningsforløb end de klassiske boldspil og gymnastiske bevægelsesformer. Koblingen mellem legende og styrkeøvelser og det teoretiske materiale understøtter således idrætsfagets læringsmål og gør det muligt at arbejde tværfagligt med fx dansk eller samfundsfag.
Ligeledes var det et mål for arbejdsgruppen, at vi skabte et materiale, som bidrager til, at de unge udvikler en større accept for deres egen og andres kroppe og deres forskelligheder. Det var et fokuspunkt, at materialet skulle skabe nuancer i, hvordan kroppe kan se ud, og bidrage til en ekspansion af kropsidealer frem for en indsnævring, som det ellers ses/er set i fitnesskulturens reklamer for den fitte krop etc.

Kropslig refleksion
Jeg er særligt stolt af dette materiales kombination af refleksion og bevægelse. Der er i alt 6 emner, og inden for hvert af disse emner lægges der først op til refleksion og opgaveløsning, dernæst at bruge kroppen.
At vi kan skabe dialog med de unge om, hvordan de forholder sig til deres krop, og hvad der rører sig af tanker om kroppen hos dem, er i mine øjne en vigtig vej til at styrke unges kropslige selvstændighed. Jeg ser det som en mulighed for at ruste dem med et stærkt kropsbillede, som er fleksibelt og ikke sort/hvidt.
Hvis vi ønsker at skabe et samfund, hvor fysisk aktivitet er en naturlig del af samtlige borgeres hverdag, så kræver det, at vi starter i ungdommen, hvor der sker en forandring af individets forhold til sin egen krop. Fordi fysisk aktivitet, motion og bevægelse er kropsligt betinget, så fordrer bevægelsesglæde en større grad af kropsglæde.
Jeg tror på, at FIT IN? kan være med til at puste til et mere rummeligt kropsideal hos de unge, som vil give dem mod til at bevæge sig igennem livet – bogstaveligt talt.
Du kan tilgå alt materiale ganske gratis lige her: