Jeg har været med i en fitness-podcast! Nærmere bestemt Skov Fitness Podcast, hvor Rasmus Skov har interviewet mig om mine akademiske projekter om kvinder, som stiller op til fitnesskonkurrencer. Hvis du af den ene eller anden grund ikke har lyttet til podcasten (findes på både iTunes, Spotify og Podcast App), så kan du læse episode #4 her.
Jeg synes, at det er vigtigt at forstå, hvad er det for en kultur, man træder ind i, og hvad er det, der kan være – altså, hvad er det for nogle ting, man også skal være opmærksom på. Både i forhold til sig selv, men også i forhold til hvordan man kan blive påvirket af andre og deres holdninger til det, den her kultur, og hvordan man skal indgå i kulturen.
Rasmus introducerer: I dag skal vi snakke om fitnesskonkurrencer, og jeg har inviteret min kæreste Michelle ind (i vores fælles stue?) til en snak om hendes akademiske projekter. Michelle har nemlig skrevet både Bacheloropgave og kandidatspeciale om kvinder, som stiller op til fitnesskonkurrencer i kategorien Bodyfitness.

med speciale i kropssociologi og fitnesskonkurrencer
Michelle præsenterer sig selv: Tak, fordi jeg måtte være med! Jeg er uddannet kanditat i idræt fra Københavns universitet og arbejder til daglig som selvstændig personlig træner. Jeg har tidligere arbejdet i Fitness World i 7,5 år. Fun fact: Da jeg underviste på Fitness Worlds personlig træner-uddannelse, mødte jeg Rasmus, som var kursist og tog sin træner-uddannelse der. Det viste sig at blive et utrolig tæt bekendtskab mellem lærer og elev, og vi har nu været kærester i halvandet års tid?? Jeg har selv stillet op til fire fitnesskonkurrencer, men træner i dag crossfit. Dengang jeg stillede op, elskede jeg også at supplere med crossfit og den høje intensitet, som den træningsform rummer. Jeg nåede til et punkt med mine fitnesskonkurrencer, hvor jeg følte, at ALT handlede om min krop, og hvordan den så ud. Jeg var lidt i en fitness-bobbel, hvor kroppen var mit eneste omdrejningspunkt, hvilket jeg på et tidspunkt indså, at jeg ikke brød mig om længere. Det udspringer af, at bodybuilding og crossfit har to typiske, men meget forskellige motiver og ønsket udbytte: I bodybuilding træner man for at musklerne skal vokse og for at komme til at se ud på en bestemt måde (markerede pumpede muskler og lav fedtprocent). I crossfit er det primære motiv at kunne performe godt – der er større fokus på styrke- og teknisk fremgang i de mange forskellige øvelser. Bodybuilding resonerede ikke længere med min kærlighed for sport og at kunne bruge min krop mere alsidigt.
Michelle fortæller, hvordan hun fik interesse for fitnesskonkurrencer: Jeg blev introduceret til styrketræning (bodybuilding) tilbage i 2012, og hurtigt præsenteret for bikinifitness og fitnesskonkurrencer. Jeg har altid trænet meget, og efter at have set billeder af fitnessatleter fik jeg en forestilling om, at det var, hvad der skulle til, for at jeg kunne bygge den veltrænede krop, som jeg altid havde ønsket mig. En forestilling og styrende motivation for at begynde at træne i fitness som jeg efterfølgende har hørt gentaget utallige gange gennem mine nu 6 års nysgerrighed på og undersøgelser af kulturen. Jeg fik en form for wakeup call, da jeg startede på idrætsstudiet i sommeren 2013. Mine studiekammerater forstod ikke, at jeg var så striks med min mad og mine træninger. Deres skepsis udsprang sandsynligvis af, at styrketræning for mange af dem var supplement til deres sportsgren (typisk boldspil). Fitness var for dem ikke en sport i sig selv, som influerede på hele deres hverdag, og hvor kroppens udseende var alfa-omega. Jeg følte mig som “the odd man out” – jeg følte mig mærkelig i forhold til dem. Det fik mig til at åbne øjnene for, hvad det var for en kultur, jeg var blevet del af.

og hvordan den ser ud. Det påvirker de individer, som indgår i kulturen, deres forhold til deres krop og til sig selv.
Michelle fortæller om bachelorprojektet: Dette projekt var resultatet af min begyndende nysgerrighed og lagde grundlag for mit kandidatspeciale. Det var et observationsstudie, hvor jeg undersøgte den sociale interaktion ved fitness-debutantstævnet, Newcomers (forår, 2016). Jeg fandt frem til og præsenterede, hvordan fitnesskonkurrenceatleterne opnår et socialt tilhørsforhold og en identitet bygget op omkring kroppens udseende. Derudover var en af pointerne, at fitnesskonkurrencer er et opstillet billede, som atleterne bidrager til at opretholde, og at der foregår mange ting “bag kulissen”, som man ikke ser udadtil, når man ser atleterne stå på scenen, som smilende, glinsende og meget veltrænede græsk statue-lignende perfekte kroppe (forholdet til mad, diæt, mange timers træning, holdninger og brug af steroider, forhold til kroppen). Det er en problemstilling, som jeg selv har oplevet og har hørt fra andre, hvor man ikke rigtig ved, hvad det er, man går ind til – før man står midt i hele hurlumhejet, og måske for nogen ikke føler sig særlig godt tilpas.
Michelle fortæller om kandidatspecialet: Der var nogle begrænsninger ved kun at anvende observation i min bachelor. Jeg ville gerne tale med de kvinder, som stiller op og få deres fortællinger om, hvordan de oplever at indgå i kulturen. Det er relevant, fordi der er rigtig mange af OS (mig selv inklusiv), som bliver en del af en kultur, som vi ikke aner noget om på forhånd. Hvis vi vidste mere om, hvad det er for en kultur, og hvordan kulturen er formende for vores tanker, handlinger og adfærd, så tror jeg, at flere ville komme bedre igennem et fitnesskonkurrenceforløb. “Jeg synes, at det er vigtigt at forstå, hvad er det for en kultur, man træder ind i, og hvad er det, der kan være – altså, hvad er det for nogle ting, man også skal være opmærksom på. Både i forhold til sig selv, men også i forhold til hvordan man kan blive påvirket af andre og deres holdninger til det, den her kultur, og hvordan man skal indgå i kulturen.”
Rasmus: “Så du ville gerne dykke ned under overfladen af det opstillede “glansbillede” for at vise, hvad det egentlig er for en kultur, som atleterne indgår i?” (…) Michelle: “Ja, præcis. Vi snakker om det indbyrdes, men vi ved ikke rigtig noget om, hvordan det er. Der er meget få studier på bodybuildere og særlig fitnessdelen, fordi det er så nyt i forhold til bodybuilding. (…) for at få en forståelse for, hvad er det egentlig der sker, når man oplever frustration over, at jeg har det sådan her. Men det er andre mennesker, som også har det sådan, og der er en hel kultur, som fordrer, at du har det sådan! (…) Det er ikke kun dig, der er noget galt med, det er ikke kun, fordi DU får et [i en periode] problematisk forhold til mad, eller DU har lyst til at træne hver evig eneste dag og ikke kan være i dig selv, hvis du ikke træner. Det er jo også, fordi der er en kultur omkring dig, som skaber de rammer. For rigtig mange i hvert fald.”
Michelle taler om definitionen af fitness, og hvordan det at dyrke fitness adskiller sig fra fitnesskonkurrencer: Fitness på motionsplan er noget andet end fitness på konkurrenceplan. I fitnesscenteret dyrker man fitness for sundhed, velvære, vedligeholdelse af funktionsdygtighed. Fitnesskonkurrencer er bodybuilding – den såkaldte elitære del af fitness. Pga konkurrenceelementet og deadlinen for denne er der nogle særlige vilkår for hvordan man skal se ud, og hvad det så kræver for at opnå det. Det skal man bare huske, når man starter i fitness og måske introduceres for fitnesskonkurrencer – der er forskel! Det handler ikke om at være sund, selvom det måske var sådan man startede i fitness. Det handler om muskelmasse og lav fedtprocent – og kroppen er hele omdrejningspunktet! Det ændrer ved noget, og man får et andet syn på sin egen og andres kroppe, på hvad der er normalt og hvad der ikke er.
Michelle forklarer, hvordan hun undersøgte sin problemformulering i kandidatspecialet: Jeg lavede interviews med 7 kvinder, som havde stillet op til mindst en fitnesskonkurrence. De havde erfaring med at stille op. Jeg trænede også med dem for at skabe en relation, og som kunne hjælpe mig til at tale om mere sårbare emner fx steroider. Jeg valgte kun at inkludere kvinder netop af hensyn til at etablere en relation. Men det gør også, at nogle perspektiver måske er udeladt, som er anderledes for mænd.
Rasmus afrunder podcasten: Nu har vi talt om, hvor interessen kom fra, dit bachelorprojekt, og hvordan du udførte den videre undersøgelse af kvinder i fitnesskonkurrencekulturen. Vi gemmer resten til næste episode, så hvis du gerne vil vide mere om, hvad Michelle så fandt frem til i sit kandidatspeciale, så må du vente til næste episode af SKOV FITNESS PODCAST?